Vitaminele hidrosolubile
- solublile in apa;
- nu sunt depozitate in organism, excesul fiind excretat de rinichi prin urina;
- sunt necesare a fi aduse prin aport in mod constant;
- sunt usor oxidabile si inactivate prin expunerea la temperatura ridicata sau la aer.
Viaminele hidrosolubule cuprind Complexul B si Vitamina C.
Vitamina B1 (tiamina):
- contribuie la producerii unor enzime responsabile cu digestia carbohidratilor;
- este benefica impotriva raului de miscare ( masina , avion );
- intervine in economia acetilcolinei, neurotransmitator esential in procesele de invatare, memorare si concentrare;
- sustine producerea neurotransmitatorilor serotonina ( hormonul fericirii si al linistii interioare)
Inamici: zaharul si produsele care-l contin, si alcoolul
Surse importante: drojdia de bere, germenii de grau, semintele de fl. soarelui, arahidele, taratele si pastele integrale
Vitamina B2 ( Riboflavina):
- provine din alimente dar este produsa si in colon
- functionarea normala glandei tiroide este importanta pt nivelurile de Vitamina B1
- este necesara in asimilarea acizilor grasi omega 3 si omega 6;
- carenta poate contribui la inflamatia limbii, a gurii, a buzelor; de asemenea infmalarea articulatilor
- necesara pt sanatatea parului si a unghilor
Cele mai importante surse: drojdia de bere uscata, ficat de miel, ficat de vitel, branza camembert
Vitamina B3 ( Niacina):
- are 2 surse de provenienta: din alimente si poate fi produsa in organism din aminoacidul triptofan:
- scade nivelul colesterolului rau ( LDL) si al trigliceridelor si crede nivelul colesteolul bun ( HDL)
- se foloseste ca si substitut al somniferelor, ca si tranchilizant in schizofrenie;
- este utila in curele de detoxifiere ale alcoolicilor, fumatorilor si celor care se drogheaza;
- se administreaza cu succes in cazul dermatitelor
Surse: drojdia de bere uscata, arahidele, ton in conserva ulei, macroul.
- Vitamina B6 ( Piridoxina):
- se foloseste cu succes in starile de stres, axietate, iritabilitate;
- contribuie la asimilarea corespunzatoare a proteinelor si grasimilor, asigurand functionarea optima a muschilor, inclusiv pentru starile de amorteala, crampe musculare;
- previne aparitia aterosclerozei, reducand depunerea grasimilor pe vase;
- previni infectiile cavitatii bucale
Vitamina B8 ( biotina):
- este vitamina pielii, unghilor si a parului;
- este produsa in organism si de catre flora intestinala;
- este necesara pt consituirea rezervelor de glicogen din ficat si muschi, prin urmare furnizeaza si energie
Surse: galbenusul de ou
Vitamina B9 ( acidul folic):
- este necesara in buna dezvoltare a fatului si pt stimularea lactatiei;
- este eficienta in anemia pernicioasa;
- contribuie la metabolismul homocisteinei , alaturi de vitamina B6 si B12. Homocisteina reprezinta un factor de risc pt infarctul de miocard si AVC .
Surse: drojdia de bere, ficatul de pui, germenii de grau, galbenusul de ou
Vitamina C:
- extrem de importanta pt formarea colagenului, reparand tesuturile din vasele de sange, oase, articulatii si gingii;
-previne infectiile prin cresterea sistemului imunitar;
- ajuta la absorbtia fierului in organism, prin urmare deosebit de importanta in anemie;
- grabeste vindecarea dupa interventiile chirurgicale;
- ajuta in sangerarile gingivale;
- este un puternic antioxidant, protejand celulele de stresul oxidativ;
- este utila in alergii;
Cele mai bune surse: Acerola, macesele, carina, ardeii iuti, coacazele negre, patrunjelul
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu