sâmbătă, 2 februarie 2019

Vitaminele hidrosolubile

                                                 Vitaminele hidrosolubile


- solublile in apa;

- nu sunt depozitate in organism, excesul fiind excretat de rinichi prin urina;

- sunt necesare a fi aduse prin aport in mod constant;

- sunt usor oxidabile si inactivate prin expunerea la temperatura ridicata sau la aer.

Viaminele hidrosolubule cuprind Complexul B si Vitamina C.

 Vitamina B1 (tiamina):

- contribuie la producerii unor enzime responsabile cu digestia carbohidratilor;

- este benefica impotriva raului de miscare ( masina , avion );

- intervine in economia acetilcolinei, neurotransmitator esential in procesele de invatare, memorare si concentrare;

- sustine producerea neurotransmitatorilor serotonina ( hormonul fericirii si al linistii interioare)

Inamici: zaharul si produsele care-l contin, si alcoolul       

Surse importante: drojdia de bere, germenii de grau, semintele de fl. soarelui, arahidele, taratele si pastele integrale

Vitamina B2 ( Riboflavina):

- provine din alimente dar este produsa si in colon

- functionarea normala glandei tiroide este importanta pt nivelurile de Vitamina B1

- este necesara in asimilarea acizilor grasi omega 3 si omega 6;

- carenta poate contribui la inflamatia limbii, a gurii, a buzelor; de asemenea infmalarea articulatilor

- necesara pt sanatatea parului si a unghilor

Cele mai importante surse: drojdia de bere uscata, ficat de miel, ficat de vitel, branza camembert

Vitamina B3 ( Niacina):

- are 2 surse de provenienta: din alimente si poate fi produsa in organism din aminoacidul triptofan:

- scade nivelul colesterolului rau ( LDL) si al trigliceridelor si crede nivelul colesteolul bun ( HDL)

- se foloseste ca si substitut al somniferelor, ca si tranchilizant in schizofrenie;

- este utila in curele de detoxifiere ale alcoolicilor, fumatorilor si celor care se drogheaza;

- se administreaza cu succes in cazul dermatitelor

Surse: drojdia de bere uscata, arahidele, ton in conserva ulei, macroul.

- Vitamina B6 ( Piridoxina):

- se foloseste cu succes in starile de stres, axietate, iritabilitate;

- contribuie la asimilarea corespunzatoare a proteinelor si grasimilor, asigurand functionarea optima a muschilor, inclusiv pentru starile de amorteala, crampe musculare;

- previne aparitia aterosclerozei, reducand depunerea grasimilor pe vase;

- previni infectiile cavitatii bucale

Vitamina B8 ( biotina):

- este vitamina pielii, unghilor si a parului;

- este produsa in organism si de catre flora intestinala;

- este necesara pt consituirea rezervelor de glicogen din ficat si muschi, prin urmare furnizeaza si energie

Surse: galbenusul de ou



Vitamina B9 ( acidul folic):

- este necesara in buna dezvoltare a fatului si pt stimularea lactatiei;

- este eficienta in anemia pernicioasa;

- contribuie la metabolismul homocisteinei , alaturi de vitamina B6 si B12. Homocisteina reprezinta un factor de risc pt infarctul de miocard si AVC .

Surse: drojdia de bere, ficatul de pui, germenii de grau, galbenusul de ou

Vitamina C:  

- extrem de importanta pt formarea colagenului, reparand tesuturile din vasele de sange, oase, articulatii si gingii;

-previne infectiile prin cresterea sistemului imunitar;

- ajuta la absorbtia fierului in organism, prin urmare deosebit de importanta in anemie;

- grabeste vindecarea dupa interventiile chirurgicale;

- ajuta in sangerarile gingivale;

- este un puternic antioxidant, protejand celulele de stresul oxidativ;

- este utila in alergii;

Cele mai bune surse: Acerola, macesele, carina, ardeii iuti, coacazele negre, patrunjelul







           


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu