miercuri, 6 februarie 2019

                                                            Vitaminele liposolubile


- sunt solubile in grasimi, prin urmare este necesar a fi administrate cu uleiuri naturale, presate la rece.

- se acumuleaza ( depoziteaza) in organism, prin urmare  este recomandat a fi administrate pe perioade limitate;

- posibilitatea unei lipse sau carente este mai mica decat in cazul vitaminelor hidrosolubile

Vitamina A:

- provine din 2 surse : - de origine animala  ( retinol)- se gaseste in special in produsele de origine animala;

                                     - sub forma de caroten, in special in produsele de origine vegetala, dar si in unele produse de origine animala;


Principalele functii si actiuni in organism:

- sustine capacitatea vizuala si vederea nocturna;

- asigura functionarea la capacitate optima a sistemului imunitar;

- mentinerea acuitatii olfactive ( a mirosului);

- combaterea lacrimarii si a uscaciunii ochilor;

- promovarea fertilitatii;

- sprijina activitatea pulmonara


Principalele surse:

 Retinol: uleiul din ficat de morun (25. 500), ficatul de cod (18. 000), ficatul de porc (10. 500), ficatul de pui ( 100), untul ( 850)

Carotenoizi: boia de ardei (7000), patrunjel uscat (3000), pasta tomate (2500), morcov ( 1000)

Vitamina D:

- Vitamina D2 ( ergocalciferol) produsa de plante - conversia este simulata de rediatiile U.V

- Vitamina D3 ( colecalciferolul): provenit din expunerea la soare.

- cu ajutorul bilei Vitamina D se absoarbe la nivelul intestinului subtire

Recomandari si actiuni:

- intervine in absorbtia calciului si a fosforului in organism;

- lipsa sau carenta predispune la osteopenie, respectiv scaderea densitatii minerale osoase si fragilizarea oaselor;

- mentine integritatea smaltului dentar si preintampina deformarile coloanei vertebrale;

- previne crampele musculare;

- combate instalarea depresiei prin actiunea asupra serotoninei, regland starea de spirit.

Principalele surse:

- Hering ( 28), somon (17 ), ton ( 16), sardele in ulei ( 11), ou de gaina integral ( 6,8)

Vitamina E 

- este reprezenta de un grup de compusi numiti tocoferoli ( alfa, beta, gama, delta). Deci, vitamina E inglobeaza mai multe vitamine cu o structura si actiune similara.

- este un puternic antioxidant;

- creste fertilitatea masculina si feminina, deci este necesara pt parintii care-si propun conceperea unui copil;

- actioneaza asupra musculaturii, prevenind hipotrofia masei musculare odata cu inaintarea in varsta sau la persoanele care nu desfasoara activitate fizica regulata; de asemenea, stimuleaza cresterea masei musculare.

- are efect vasodilatator si anticoagulant;

- imbunatateste oxigenarea celulara;

ajuta la mentinerea aspectului tineresc al pielii.

Susele principale:

- uleiul din germeni de grau ( 137), uleiul de fl. soarelui ( 50), sem. de fl. soarelui (38), ulei din sem. de struguri (32)

Vitamina K:


- provine din alimente dar este produsa si de flora intestinala benefica

- contribuie la mentinerea integritatii oasoase ( previne demineralizarea);

- ajuta la asimilarea calcilui si la depunerea acestora in zonele tinta ( nu in zona arterelor);

- previne sangerarile gingivale si nazale;

Sursele cele mai importante sunt: muraturile ( varza), patrunjelul, spanacul, salata verde

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu