Anemia
reprezinta diminuarea cantitatii de hemoglobina functionala circulanta
totala sub 12 grame/100 ml la femeie sau
13 grame/litru la barbat.
Anemia
feripriva. Anemia cauzata de catre deficitul de fier este cea mai
comuna forma de anemie din lume. Ea afecteaza frecvent copii mici si femeile
insarcinate, mai putin frecvent copii mai mari si adultii de peste 50 ani, si
rar adolescentii si adultii tineri.
Deficitul apare atunci cand
organismul pierde mai mult fier decat primeste din alimentatie si alte surse.
Corpul incearca sa compenseze acest deficit producand un numar mai mare de
hematii, care prezinta dimensiuni mai mici decat in mod normal. Rezultatul
consta in cantitatea de hemoglobina disponibila mai mica si celule corpului nu
vor fi alimentate cu o cantitate suficienta de oxigen.
In general, anemia se manifesta
prin oboseala, paloarea pielii si mucoaselor, slabiciune, dificultati
respiratorii, cefalee (dureri de cap) si uneori, prin racirea extremitatilor.
Semnele si simptomele anemiei
carentiale feriprive sunt:
- inflamatii si dureri ale limbii
- unghii casante
- pofte neobisnuite pentru alimente fara
valoare nutritiva (inghetata, etc.)
- pierderea apetitului, in special la copii
La unii bolnavi de anemie
feripriva se manifesta si sindromul picioarelor nelinistite – caracterizat prin
dureri la nivelul membrelor inferioare, dureri ce pot fi reduse prin miscarea
picioarelor.
Cauze:
- Pierderea de sange
Globulele rosii din sange contin
fier. Deci, prin pierderea de sange, organismul pierde si fierul necesar pentru
buna sa functionare.
Femeile cu flux menstrual
abundent prezinta un risc crescut de aparitie a anemiei. Menstruatia cauzeaza
pierderi de fier la toate femeile de varsta reproductiva, dar constituie o
posibila cauza a anemiei in special la femeile cu flux menstrual abundent
(menoragie). De altfel, întrucât pierderile menstruale sunt mai importante la
pubertate, rezervele de fier ale adolescentelor pot fi usor golite, daca
alimentatia lor nu le furnizeaza suficient fier.
- Pierderile latente, cronice de
sange – din cauza unui ulcer peptic, unei tumori a rinichiului sau vezicii
urinare, polip al colonului, cancer colorectal, fibrom uterin – pot fi cauze
ale anemiei feriprive.
Hemoragiile gastrointestinale
pot fi cauzate de utilizarea frecventa de aspirina sau alte medicamente
antiinflamatorii nesteroidiene. Acestea pot irita mucoasa gastrica, provocand
sangerari. De altfel, unele medicamente pot provoca o carenta in fier:
antiacide, antihistaminice, inhibitorii pompei de protoni, tetraciclinele.
Hemoragiile din corp se pot manifesta prin prezenta sangelui
in urina (hematurie) sau in scaun.
- Aporturile alimentare
insuficiente in fier
Organismul isi procura fierul
necesar din alimentele consumate. Daca dieta este saraca in fier, in timp,
organismul poate fi privat de fierul necesar. Alimentele bogate in fier sunt:
carnea rosie, ouale, produsele lactate.
- Malabsorbtia fierului
Asimilarea fierului are loc la
nivelul intestinului subtire. O afectiune intestinala (boala Crohn sau boala
celiaca, de exemplu), poate afecta capacitatea intestinului de a asimila
nutrientii din alimentele digerate, ducand la anemie carentiala feripriva.
- Sarcina
In lipsa suplimentelor de fier,
anemia feripriva survine la numeroase femei insarcinate, deoarece rezervele de
fier sunt utilizate in volumul crescut de sange al mamei, dar si ca sursa de
hemoglobina pentru fetusul aflat in crestere. Fetusul are nevoie de fier pentru
a fabrica globule rosii, vase sangvine si muschi.
Anemia prin deficit de acid
folic. Este cel mai comun tip de anemie megaloblastica (in care hematiile au
dimensiuni mari). Este cauzata de deficienta acidului folic, vitamina necesara
corpului pentru a produce celule normale.
Aceasta forma de anemie este
intalnita in special la sugari si adolescenti. Desi este de regula provocata de
aportul dietetic necorespunzator, uneori se datoreaza inabilitatii organismului
de a absorbi acidul folic din alimente.. Fumatul creste riscul anemiei deoarece
ingreuneaza absorbtia vitaminei C necesara absorbtiei acidului folic.
Anemia prin deficit de acid
folic se poate dezvolta ca o complicatie a sarcinii, deoarece in acesta
perioada organismul are nevoie de o cantitate de 8 ori mai mare de acid folic
decat in mod normal.
Cauzele anemiei prin deficit de acid folic includ:
- consumul insuficent de
alimente bogate in acid folic
- necesitatea crescuta de acid
folic, care poate aparea in graviditate sau in anumite boli, cum ar fi boala cu
hematii in secera
- malabsorbtia (absorbtia
insuficienta) sau tulburari de depozitare a acidului folic. Consumatorii
cronici de bauturi alcoolice sau persoanele cu afectare renala severa care
necesita dializa, prezinta malabsorbtie de acid folic.
Anemia
prin deficit de vitamina B12. Este un tip de anemie megaloblastica
mai putin comun decat cel prin deficit de acid folic, care se dezvolta atunci
cand corpul nu primeste sau nu absoarbe o cantitate suficienta de vitamina B12.
Organismul stocheaza cantitati
mari de vitamina B12, astfel incat anemia poate sa nu devina evidenta pentru o
perioada de pana la 4 ani de la incetinirea sau stoparea absorbtiei. Scaderea
numarului de hematii rezultata poate cauza: scaderea abilitatii de a controla
musculatura, pierderea senzatiilor la nivelul picioarelor si mainilor, senzatie
dureroasa sau de arsura a limbii, scadere in greutate, tulburari de vedere.
Cauze
ale insuficienței de vitamina B12 sunt: cantități reduse de acid
clorhidric în stomac, ileon îndepărtat sau bolnav, competiție pentru vitamina
B12 din partea microorganismelor sau a paraziților intestinali și prezența
substanțelor toxice în organism. Vitamina B12 este produsă în mod natural în
organism în dinți, gingii, amigdale, limbă, faringe, conjunctiva ochilor,
esofag și partea superioară a stomacului. Anemia pernicoasă este provocată de
lipsa factorului intrinsec, substanță necesară absorbției vitaminei B12.
Anemia
pernicioasa. Este cea mai comuna forma de anemie prin deficit de
vitamina B12. Deoarece majoritatea oamenilor care consuma carne si oua primesc
o cantitate suficienta de vitamina B12 in dieta, deficitul acesteia inseamna de
regula ca organismul nu o absoarbe in mod corepunzator.
Afectarea absorbtiei poate apare
la persoanele care au suferit interventii chirurgicale la nivelul stomacului
sau intestinului, care prezinta boli digestive (ex. gastrita, cancer
gastric,boala Crohn, infectii intestinale).
Anemia pernicioasa afecteaza mai
frecvent persoanele cu varste cuprinse intre 50-60 ani. Tulburarile de
alimentatie sau o dieta neechilibrata maresc riscul dezvoltarii acestui tip de
anemie. Astfel se intampla si in pacientilor cu diabet zaharat sau boala
tiroidiana.
Anemia
prin deficit de vitamina C. Este o tulburare rara ce cauzeaza
producerea unor eritrocite cu dimensiuni mici de catre maduva osoasa. Deficitul
de vitamina C rezulta in urma aport dietetic foarte redus si pe o perioada
indelungata.
Anemia
hemolitica. Tip de anemie determinata de o distructie exagerata a
eritrocitelor, care nu pot fi inlocuite corespunzator de maduva osoasa.
Distructia hematiilor poate fi intravasculara (in intoxicatii, infectii, complicatii
posttransfuzionale, etc.) si extravasculara sau intracelulara (in
eritrocitopatii, hemoglobinopatii, etc.). Anemia hemolitica poate cauza,
printre altele, marirea de volum a splinei (splenomegalie), durere, soc si
calculi biliari.
Talasemia.
Forma de anemie provocata de incapacitatea organismului de a produce o
cantitate suficienta de hemoglobina.
Exista doua categorii de
talasemie, in functie de care lantul polipeptidic care intra in componenta
globinei (fractiunea proteica a hemoglobinei) este afectat. In alfa talasemie
exista o tulburare in productia lantului alfa, iar in beta talasemie - in productia
lantului beta.
Caracterizata prin productia unor hematii mici si fragile,
talasemia se transmite autozomal recesiv. Astfel, ea afecteaza doar persoanele
care mostenesc gena defectuoasa de la ambii parinti.
Anemii
hemolitice autoimune. Exista patru tipuri majore de anemie
hemolitica autoimuna: anemia hemolitica autoimuna la cald, anemia hemolitica
autoimun la rece (sindromul aglutininelor la rece), hemoglobinuria paroxistica
la rece si anemia hemolitica autoimuna de tip mixt.
Anemia hemolitica autoimuna la
cald este cea mai comuna forma de anemie de acest tip. Ea apare cand organismul
produce anticorpi ce se ataseaza de hematii. Aceste hematii sunt ulterior
distruse in splina, ficat sau maduva osoasa.
Anemia hemolitica autoimuna la
cald afecteaza mai frecvent barbatii decat femeile. Aproximativ o treime dintre
pacientii cu acest tip de anemie prezinta, de asemenea, si limfom, lupus sau
boala tesutului conjunctiv.
In anemia hemolitica autoimuna
la rece, organismul ataca hematiile cu o temperatura egala cu sau mai scazuta
decat temperatura corporala.
Forma acuta a acestei tulburari
se dezvolta frecvent la persoanele care au suferit de pneumonie, mononucleaza
sau alte infectii acute. Boala este de regula blanda si de scurta durata, si
dispare fara tratament.
Tratament naturist:
- cura cu suc de urzică se
recomandă în mod special în anemie, atât în cea feriprivă (urzica este bogată
în fier și favorizează asimilarea acestui oligoelement), cât și în formele
auto-imune sau în cele în care apar modificări morfologice ale hematiilor.
Urzica stimulează hematopoieza, activând procesele fiziologice de formare a
globulelor roșii, albe și a trombocitelor (C. Părvu – Universul plantelor).
Este bogată în clorofilă, xantofile, fier și vitamina C.
- sfecla rosie contine fier, dar
si magneziu si vitamina B6, care sunt esentiale pentru asimilarea acestui
oligoelement si pentru combaterea anemiei. Mai mult, aceasta radacinoasa
stimuleaza hematopoieza, adica procesul de formare a globulelor rosii
(hematiilor).
- catina: mugurii şi fructele de
cătină conţin din abundenţă vitaminele B1, B2 şi C, acid folic, acizi graşi
nesaturaţi şi carotenoide, fiind unele dintre cele mai indicate remedii pentru
anemie. Astfel, preparatele din cătină stimulează formarea de globule roşii,
cresc pofta de mâncare, detoxifiază organismul şi înlătură starea de oboseală.
- macesele: prinrin continutul
foate mare de vitamina C sunt indicate in racela, gripa, si pneumonie, anemie
si oboseala cronica.Bogatia de substante antioxidante le face deosebit de utile
in caz de stimulare a imunitatii, fiind un bun
regenerant, cicatrizant, preventiv tumoral si avand efect
antiimbatranire.
- meiul: este o sursa excelenta
de fier, fibre si vitamine din grupul B. Persoanelor anemice li se recomanda sa
consume preparate din mei pentru refacerea cantitatii de fier din organism.
- pastura: ajută în prevenirea
şi tratarea anemiilor datorită conţinutului bogat în vitamine, aminoacizi
esenţiali şi minerale. De asemenea, joacă un rol important şi în întărirea
sistemului imunitar al organismului şi ajută la completarea carenţele provenite
în urma unei alimentaţii nesănătoase.
- coacazele negre: sucul de
coacăze negre are efecte cu adevărat magice în combaterea tuturor tipurilor de
anemie. Se consumă zilnic 12 linguri de suc la adulţi şi 10-15 linguriţe la
copii, pe stomacul gol, în cure de minimum 4 săptămâni. Pe timpul anotimpului
rece, se consumă fructele uscate - 4-6 linguriţe de pulbere, obţinută prin
măcinarea cu râşniţa electrică de cafea, pe zi.
- turita mare: florile
turiţei-mari au proprietăţi astringente, coleretice, colagoge şi hemostatice şi
sunt un remediu foarte bun pentru anemii, pentru afecţiuni hepatice şi
ginecologice. Datorită gustului amărui, are un efect astringent şi de aceea,
turiţa-mare este eficientă în caz de diaree, tratând, de asemenea, şi alte
tulburări ale sistemului digestiv. De asemenea, planta are un efect benefic în
afecţiunea dermatologică «piciorul de atlet», cauzată de o ciupercă şi care se
manifestă la nivelul labei piciorului.
- amestec de ridiche, morcov si
sfecla rosie (100 ml din fiecare).
- semintele de dovleac: reprezinta
un adevarat concentrat de vitamine si de minerale, continand peste 50 de micro
si macro elemente. Nu degeaba dietologii din Japonia le pun pe primul loc in
tabelul produselor alimentare. Ele sunt bogate in acizi grasi, sanatosi,
polinesaturati, ceea ce inseamna in primul rand in celebri Omega 3 si Omega 6.
Ele ne pot asigura necesarul zilnic de magneziu, potasiu, fosfor, fier, cupru,
zinc, calciu, mangan, dar si de vitamine precum A, E, F, B1, B2, C, D, K, P si
PP. In acelasi timp, ele reprezinta o sursa pretioasa de proteine. Se bucura de
un continut bogat in lecitina, rezine si enzime.
- ouale de prepelita: astm
bronsic, alergic, rahitism, anemie feripriva, hipovitaminoza B, stari de
convalescenta, astenie generala si sexuala.
- extractul de mladite de catina:
anemie hipocroma si normocroma, trombocitopenii de diverse etiologii si
sindroame hemoragice trombocitopenice, leucopenie, hepatite virale cu
citomegalovirus si virus Epstein-Barr, anorexie si meteorism (in special la
sugari si la copiii mici), hipercolesterolemie.
- extract din muguri de brad:
anemie, demineralizare la copii si adolescenti, carente minerale si
decalcefieri la adulti, dureri osoase de crestere la copii, consolidarea
fracturilor, rahitism, osteoporoza, spasmofilie, carie dentara, paradontoza,
rinofaringite repetate la copii, cu hipertrofie glandulara.
- extract din muguri de
alun:anemie hipocroma ,in special prin pierderi de sange, ca urmare a
gastritelor, ulcerelor, afectiunilor digestive, sângerărilor hemoroidale.
Pentru rețete
personalizate de tratament, dieta si alte informații, nu ezitați sa-mi scrieți
pe adresa plantevindecatoare@gmail.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu