Colesterolul este un
alcool organic, sterol, identificat în membrana celulară si în tesuturile
organismului si transportat în sânge.
Colesterolul
are un rol important în organism, numeroase procese biochimice avându-l drept
precursor. Hiperproducerea de colesterol (cel din lipoproteine de mică
densitate) este asociată cu afecțiuni vasculare: accidente vasculare cerebrale,
cardiace, oculare ș.a., periclitante pentru viață.
Termenul de
colesterol sanguin se referă de fapt la 2 tipuri de lipide:
LDL (low
density lipoproteine) lipoproteine cu densitate mică așa numitul colesterol
„rău”
HDL (high
density lipoproteine) lipoproteine cu densitate mare
Lipoproteinele cu densitate mare
(HDL) au rolul de a transporta colesterolul din diferite parti ale corpului
spre ficat, si de a impiedica depunerea acestuia in peretii vaselor de sange. Rolul
pozitiv al colesterolului HDL consta in faptul ca inlatura si elimina excesul
de colesterol.
Colesterolul
HDL reduce nivelul colesterolului LDL (colesterolul rau), reciclandu-l
totodata, prin transportarea acestuia catre ficat, unde urmeaza sa fie
procesat;
Colesterolul
HDL protejeaza peretii interiori ai vaselor de sange (endotelii).
Deteriorarea endoteliului este primul pas in declansarea aterosclerozei, care,
la randul ei, provoaca infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral.
Colesterolul HDL curata endoteliul si il mentine sanatos.
LDL
(lipoproteine cu densitate mica) este o lipoproteina a carei functie este aceea
de a transporta colesterolul in sange. Rolul ei negativ este dat de faptul ca
depoziteaza excesul de colesterol pe peretii arterelor, fapt care duce, in
timp, la intarirea vaselor de sange si la declansarea bolilor cardiace. Data
fiind aceasta functie, lipoproteinele cu densitate mica mai sunt cunoscute si
sub numele de colesterol rau.
Unele molecule de colesterol LDL
care circula prin vasele de sange tind sa se depoziteze pe peretii arterelor.
Acest proces incepe sa se produca inca din copilarie sau adolescenta;
Leucocitele (celulele albe din
sange) incearca sa “inghita” si sa digere colesterolul LDL, cel mai probabil in
incercarea de a proteja vasele de sange;
În timpul acestui proces,
leucocitele convertesc colesterolul LDL intr-o forma toxica, oxidata;
În timp, leucocitele si celulele de
colesterol LDL se strang in vasele de sangele, fapt care conduce catre aparitia
unor umflaturi ale arterelor, numite placi. Aceste placi sunt compuse din
colesterol, celule si alte ramasite;
Aceste depuneri tind sa se extinda,
facand ca placile sa creasca si, in timp, sa duca la blocarea arterelor.
Colesterolul este necesar pentru:
- mentinerea integrității celulare;
de asemenea are rol în reglarea vâscozității fluidelor celulare (sânge).
Datorită grupării hidroxil, interacționează cu restul fosfat al membranei
celulare, iar steroizii cu moleculă mare si lanțul hidrocarburic sunt introduse
în membrană.
- sinteza bilei (acizi biliari)
- metabolismul vitaminelor
liposolubile: A, D, K, E; este precursor major al vitaminei D.
- precursor al reacțiilor de sinteză
a
- hormonilor steroidici (cortisol si
aldosteronă în glandele suprarenale)
- hormonilor sexuali progesteron,
estrogen și testosteron.
- intervine la nivelul sinapselor
nervilor;
- intervine în sistemul imunitar,
inclusiv împotriva cancerului.
Cauze ale cresterii colesterolului:
- Dieta. Consumarea
grasimilor saturate in exces poate determina cresterea nivelului de colesterol.
- Nivelul de activitate.
Lipsa de activitate fizica creste nivelul de LDL si il scade pe cel de HDL.
- Starea generala de sanatate.
Anumite boli, cum ar fi diabetul zaharat sau hipotiroidismul, determina
cresterea nivelurilor de colesterol.
- Fumatul. Acest obicei
poate scadea nivelul de colesterol bun.
- Bolile de rinichi
- Stresul. Hormonii de
stres (adrenalina si cortizolul) favorizeaza producerea de colesterol,
substanta grasa produsa de ficat pentru asigurarea energiei necesare
organismului si repararii celulelor degradate.
Conţinutul în colesterol al hranei
pe care o consumăm influenţează doar în mică măsură valoarea grăsimii din
sânge. Zilnic, absorbim cam 0,5 grame, ceea ce înseamnă 20-30% colesterol în
sânge. Ficatul tolerează fără probleme o cantitate zilnică de 1 până la 2 grame
de colesterol. Producerea de colesterol este programată prin gene. O valoare
înaltă a lui este deci în mare măsură înnăscută, dar sporeşte sensibil prin
supragreutate, lipsa mişcării şi diabet. Cu toate acestea, există şi sportivi
supli, care nu mănâncă aproape deloc alimente grase şi totuşi prezintă valori
ridicate ale colesterolului.
Daca luam in calcul ca un regim
alimentar vegetarian aduce o cantitate nesemnificativa de colesterol
organismului, si tinem seama ca ficatul produce in aceste conditii cca 20-25%
din cantitatea totala zilnica de colesterol bazandu-se pe alimentele ingerate,
ne dam seama de importanta ficatului in stabilirea cantitatii de colesterol din
sange, in lipsa acestuia din alimentatie. Daca alimentatia are colesterol putin
, ficatul sintetizeaza colesterol mai mult pentru a-i mentine concentratia
constanta in sange; daca alimentatia este bogata in colesterol, ficatul
sintetizeaza mai putin colesterol.
Deci pentru a scadea concentratia de
colesterol din sange, este necesara reducerea acestuia din alimentatie, prin
consum crescut de legume si fructe, arderea acestuia prin efort fizic regulat,
iar daca aceste masuri nu au efect, poate fi nevoie de administrarea de
suplimente care reduc sinteza colesterolului in ficat.
Tratament
naturist:
Tratamentul pe baza de plante trebuie sa aibe in vedere:
-detoxifierea ficatului prin administrarea de plante specifice
-reducerea colesterolului rau
-crestera nivelului colesterolului bun
-produse care purifica vasele de sange
Tratamentul pe baza de plante trebuie sa aibe in vedere:
-detoxifierea ficatului prin administrarea de plante specifice
-reducerea colesterolului rau
-crestera nivelului colesterolului bun
-produse care purifica vasele de sange
Pentru retete de tratament personalizate, scrieti-mi pe adresa plantevindecatoare@gmail.com
Adrian Udrea-fitoterapeut,nutritionist-Timisoara,
Colaborator al revistei Formula As si Taifasuri
Adrian Udrea-fitoterapeut,nutritionist-Timisoara,
Colaborator al revistei Formula As si Taifasuri
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu