luni, 4 februarie 2013

Tratament naturist in colesterol


            Colesterolul este un alcool organic, sterol, identificat în membrana celulară si în tesuturile organismului si transportat în sânge.
            Colesterolul are un rol important în organism, numeroase procese biochimice avându-l drept precursor. Hiperproducerea de colesterol (cel din lipoproteine de mică densitate) este asociată cu afecțiuni vasculare: accidente vasculare cerebrale, cardiace, oculare ș.a., periclitante pentru viață.

Termenul de colesterol sanguin se referă de fapt la 2 tipuri de lipide:
LDL (low density lipoproteine) lipoproteine cu densitate mică așa numitul colesterol „rău”
HDL (high density lipoproteine) lipoproteine cu densitate mare

            Lipoproteinele cu densitate mare (HDL) au rolul de a transporta colesterolul din diferite parti ale corpului spre ficat, si de a impiedica depunerea acestuia in peretii vaselor de sange. Rolul pozitiv al colesterolului HDL consta in faptul ca inlatura si elimina excesul de colesterol.
            Colesterolul HDL reduce nivelul colesterolului LDL (colesterolul rau), reciclandu-l totodata, prin transportarea acestuia catre ficat, unde urmeaza sa fie procesat;
            Colesterolul HDL protejeaza peretii interiori ai vaselor de sange (endotelii). Deteriorarea endoteliului este primul pas in declansarea aterosclerozei, care, la randul ei, provoaca infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral. Colesterolul HDL curata endoteliul si il mentine sanatos.
            LDL (lipoproteine cu densitate mica) este o lipoproteina a carei functie este aceea de a transporta colesterolul in sange. Rolul ei negativ este dat de faptul ca depoziteaza excesul de colesterol pe peretii arterelor, fapt care duce, in timp, la intarirea vaselor de sange si la declansarea bolilor cardiace. Data fiind aceasta functie, lipoproteinele cu densitate mica mai sunt cunoscute si sub numele de colesterol rau.
            Unele molecule de colesterol LDL care circula prin vasele de sange tind sa se depoziteze pe peretii arterelor. Acest proces incepe sa se produca inca din copilarie sau adolescenta;
            Leucocitele (celulele albe din sange) incearca sa “inghita” si sa digere colesterolul LDL, cel mai probabil in incercarea de a proteja vasele de sange;
            În timpul acestui proces, leucocitele convertesc colesterolul LDL intr-o forma toxica, oxidata;
            În timp, leucocitele si celulele de colesterol LDL se strang in vasele de sangele, fapt care conduce catre aparitia unor umflaturi ale arterelor, numite placi. Aceste placi sunt compuse din colesterol, celule si alte ramasite;
            Aceste depuneri tind sa se extinda, facand ca placile sa creasca si, in timp, sa duca la blocarea arterelor.

Colesterolul este necesar pentru:
            - mentinerea integrității celulare; de asemenea are rol în reglarea vâscozității fluidelor celulare (sânge). Datorită grupării hidroxil, interacționează cu restul fosfat al membranei celulare, iar steroizii cu moleculă mare si lanțul hidrocarburic sunt introduse în membrană.
            - sinteza bilei (acizi biliari)
            - metabolismul vitaminelor liposolubile: A, D, K, E; este precursor major al vitaminei D.
            - precursor al reacțiilor de sinteză a
            - hormonilor steroidici (cortisol si aldosteronă în glandele suprarenale)
            - hormonilor sexuali progesteron, estrogen și testosteron.
            - intervine la nivelul sinapselor nervilor;
            - intervine în sistemul imunitar, inclusiv împotriva cancerului.

Cauze ale cresterii colesterolului:
            - Dieta. Consumarea grasimilor saturate in exces poate determina cresterea nivelului de colesterol.
            - Nivelul de activitate. Lipsa de activitate fizica creste nivelul de LDL si il scade pe cel de HDL.
            - Starea generala de sanatate. Anumite boli, cum ar fi diabetul zaharat sau hipotiroidismul, determina cresterea nivelurilor de colesterol.
            - Fumatul. Acest obicei poate scadea nivelul de colesterol bun.
            - Bolile de rinichi
            - Stresul. Hormonii de stres (adrenalina si cortizolul) favorizeaza producerea de colesterol, substanta grasa produsa de ficat pentru asigurarea energiei necesare organismului si repararii celulelor degradate.

            Conţinutul în colesterol al hranei pe care o consumăm influenţează doar în mică măsură valoarea grăsimii din sânge. Zilnic, absorbim cam 0,5 grame, ceea ce înseamnă 20-30% colesterol în sânge. Ficatul tolerează fără probleme o cantitate zilnică de 1 până la 2 grame de colesterol. Producerea de colesterol este programată prin gene. O valoare înaltă a lui este deci în mare măsură înnăscută, dar sporeşte sensibil prin supragreutate, lipsa mişcării şi diabet. Cu toate acestea, există şi sportivi supli, care nu mănâncă aproape deloc alimente grase şi totuşi prezintă valori ridicate ale colesterolului.

            Daca luam in calcul ca un regim alimentar vegetarian aduce o cantitate nesemnificativa de colesterol organismului, si tinem seama ca ficatul produce in aceste conditii cca 20-25% din cantitatea totala zilnica de colesterol bazandu-se pe alimentele ingerate, ne dam seama de importanta ficatului in stabilirea cantitatii de colesterol din sange, in lipsa acestuia din alimentatie. Daca alimentatia are colesterol putin , ficatul sintetizeaza colesterol mai mult pentru a-i mentine concentratia constanta in sange; daca alimentatia este bogata in colesterol, ficatul sintetizeaza mai putin colesterol.

            Deci pentru a scadea concentratia de colesterol din sange, este necesara reducerea acestuia din alimentatie, prin consum crescut de legume si fructe, arderea acestuia prin efort fizic regulat, iar daca aceste masuri nu au efect, poate fi nevoie de administrarea de suplimente care reduc sinteza colesterolului in ficat.

Tratament naturist:

Tratamentul pe baza de plante trebuie sa aibe in vedere:

-detoxifierea ficatului prin administrarea de plante specifice


-reducerea colesterolului rau


-crestera nivelului colesterolului bun 

-produse care purifica vasele de sange
         

Pentru retete de tratament personalizate, scrieti-mi pe adresa plantevindecatoare@gmail.com

Adrian Udrea-fitoterapeut,nutritionist-Timisoara,
Colaborator al revistei Formula As si Taifasuri

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu