luni, 4 februarie 2013

Enurezis

Prin enurezis înțelegem o eliminare involuntara si inconștienta de urina in absenta unei cauze organice si care survine la un copil de peste 3 ani.
Factorii cauzali ai enurezisului sunt fiziologici, psihologici si genetici.
Factorii fiziologici in enurezis pot fi intarzieri in maturizarea structurilor sistemului nervos sau in maturizarea morfo-functionala a vezicii urinare.
Factorii psihologici in enurezis sunt diversi, printre ei regasim manierele educationale rigide, teama si anxietatea copilului la introducerea fortata intr-o colectivitate, schimbarea domiciliului si a conditiilor de locuit, insuccese sau frustrari, gelozie fata de un frate sau sora, existenta unor conflicte in familie.
Exista enurezis primar si enurezis secundar. Vorbim despre enurezis primar atunci cand copilul nu a avut niciodata control sfincterian, si despre enurezis secundar atunci cand enurezisul apare dupa o perioada in care a existat control sfincterian.
Cauzele enurezisului nocturn
Vezica urinara neurogena (hipotona sau hipertona) diagnosticata medical. Cei mai multi copii enurezici au capacitate redusa a vezicii urinare, insa anatomic normala, dimensiunea redusa datorandu-se faptului ca aceasta este in contractie, ea largindu-se cand cauza spasmului este inlaturata. Una dintre primele cauze ale enurezisului ar fi, dupa unii autori, alergia. Din observatiile si statisticile efectuate, s-a observat ca enurezisul este asociat cu numeroase cazuri de febra a fânului, urticarie, infectii ale tractului urinar si alergii la medicamente si alimente.
Dupa acesti autori, alergenul coboara pragul reflex al mictiunii prin actiunea sa asupra centrului inhibitor din creier. Dintre alergeni, pe primul loc se afla laptele de vaca, apoi ciocolata, ouale, cerealele, citricele, aditivi alimentari etc. Indepartand aceste alimente din dieta s-a inregistrat o stopare aproape instantanee a enurezisului.
Constipatia poate contribui la aparitia enurezisului, o masa mare de materii fecale poate micsora capacitatea vezicii urinare. Tulburari emotionale (nasterea unui al doilea copil, probleme scolare, probleme de familie etc.). Insuficienta obisnuinta ( mame neglijente ) sau incercarile prea timpurii ( mame exagerate ) de a crea obisnuinta copilului de a controla mictiunile. Somnul prea profund, in timpul caruia stimulul specific al umplerii vezicii nu duce la inhibitia reflexului de evacuare sau trezirea copilului. Toxinele prezente in organism, datorita parazitozelor, infectiilor, alimentatiei incorecte etc. predispun la enurezis. Uneori, exista o tendinta familiala la enurezis, datorita poate unui factor genetic sau, poate unui mediu familial nefavorabil in care nevroza este frecventa. Medicina traditionala chineza considera enurezisul ca fiind rezultatul perturbarilor energetice din meridianele rinichiului si vezicii urinare, de unde se intelege ca, dispersarea surplusului energetic din aceste meridiane contribuie la vindecarea sa.
Profilaxia enurezisului consta, in primul rand, in a nu forta evolutia fiziologica normala, copilul controlandu-si mictiunile numai de la 16-18 luni. Vor fi evitate conflictele familiale si tulburarea somnului copilului. Este necesara cooperarea parinti-copil, parintii nu trebuie sa dojeneasca copilul enurezic, ci trebuie sa aiba o discutie prieteneasca, prin care sa-i explice ca aceasta suferinta este trecatoare si ca vindecarea sa va depinde in primul rand de respectarea anumitor masuri.
Orice tratament prescris trebuie sa fie insotit si de un element de sugestie. Copilul trebuie convins ca poate sa-si controleze mictiunile prin eforturile proprii, trebuie asigurat ca nu va avea neplaceri in viitor. Astfel, in cursul zilei, copilul enurezic este incurajat sa se abtina sa mictioneze un timp cat mai lung, pentru a incerca marirea in volum a vezicii urinare.
Se recomanda reducerea consumului de lichide si a fructelor la masa de seara si trezirea copilului in timpul noptii (de 1-2 ori), la ore fixe, pentru a mictiona. Ziua, copilul va fi imbracat cu haine calduroase atat timp cat sta afara in aer liber, in lunile de iarna, iar noaptea, copilul trebuie invelit bine, deoarece frigul mareste constrictia vezicii urinare si astfel grabeste emisia de urina.

Remedii homeopate:
- argentum nitricum: mictiuni involuntare ziua si noaptea
- arsenicum album: mictiuni involuntare zi si noaptea, anxietate
- belladonna: hiperexcitabil, striga noaptea in somn
- causticum: temator, copii cu enurezis nocturn, femei care pierd urina in mers, la tuse, stranut, ras
- chloralum: somn profund, enurezis spre dimineata
- equisetum: mictiuni involuntare ziua si/noaptea.
- ferrum: enurezis diurn si nocturn, hematurie
- kreosotum: viseaza ca urineaza 

Pentru rețete personalizate de tratament, dieta si alte informații, nu ezitați sa-mi scrieți pe adresa plantevindecatoare@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu