Sindromul de colon iritabil (SCI) este o afectiune intestinala functionala, caracterizata prin durere sau disconfort abdominal care apare izolat sau insotit de modificarea tranzitului intestinal (constipatie sau diaree). Alte simptome prezente sunt: balonarea, prezenta mucusului in scaun si senzatia de defecatie (evacuare) incompleta.
Studiile recente au aratat ca persoanele care sufera de sindromul de intestin iritabil raspund cu contractii puternice la stimuli de intensitate medie. Aceasta arata ca intestinul persoanelor respective este mai sensibil si mai predispus la contractii. Analiza factorilor care determina perturbari intestinale in sindromul de intestin iritabil a dus la concluzia ca una dintre cele mai frecvente cauze este stresul. Multi pacienti au indicat faptul ca simptomele din aceasta afectiune se inrautatesc in timpul stresului emotional sau dupa ce mananca anumite alimente.
Cauze :
-stresul : pe fondul acestor tulburari apar contractii dureroase fara a avea ce propulsa in interiorul intestinului. Unii pacienti, diagnosticati cu sindromul de colon iritabil, au indicat faptul ca durerea abdominala creste in intensitate in timpul stresului emotional sau dupa ce mananca anumite alimente.
-infectia bacteriana a tractului gastrointestinal
-tratamentul antibiotic
-alergia la alimente
Recomandari:
-eliminati din alimentatie: graul, lactatele, zaharul, margarina, carnea rosie, alcoolul si cafeaua timp de doua luni si urmati rezultatele. E posibil sa va fi impovarat sistemul cu glutenul si mucusul din aceste alimente.
-evita alimentele picante
-mestecati foarte bine mancarea
-alcatuiti-va un regim alimentar bogat in fibre si cereale integrale
-suc de morcov si mar
-luati enzime digestive
-ulei de in
-suc de aloe vera inainte de masa pentru a calma inflamatia
-complexul de vitamine B ajuta la descompunerea alimentelor
-l-glutamina : suplimentele de glutamină s-au dovedit a fi eficace în cazul pacienţilor cu colită ulcerativă, boala celiacă, boala Crohn şi sindrom de colon iritabil. Motivul principal al acestor reuşite este faptul că glutamina contribuie la prevenirea inflamaţiei şi proceselor autoimune.
-triphala : este o combinaţie ayurvedică tradiţională de 3 fructe. Efectele terapeutice ale remediului sunt multiple: detoxifiant şi regenerator al mucoasei intestinale, digestiv, antioxidant, stimulator al metabolismului general (prin creşterea absorbţiei nutrienţilor la nivelul mucoasei intestinale), tonic hepatic, hipolipemiant, antiinflamator, antibacterian, antialergic. Reprezintă un tratament de elecţie în colonul iritabil, care trebuie urmat minim 2 luni.
-probioticele si germenii de lucerna mentin sanatatea florei intestinale
-radacina de gentiana
-ceai de ulm alb
-tablete de carbune pentru reducerea gazelor
-capsule cu ulei de menta,magneziul si wild yam reduc spasmele musculare
-zincul
-vitamina A si D
-acizii grasi esentiali
-extractul din mladite de rozmarin, pe lânga efectul protector hepatic si biliar, are si o actiune importanta carminativa, anti-aerocolie, anti-spastica si reglatoare a motricitatii.
-extractul din mladite de afin : are si el un organotropism asupra intestinului, fiind un mare reglator al disbiozelor intestinale, al colitelor membranoase, al meteorismului si fermentatiei intestinale excesive si al coibacilozelor intestinale
-extractul din muguri de nuc : are o actiune anti-inflamatoare, anti-bacteriana si cicatrizanta asupra mucoaselor, fiind folosit în foarte multe afectiuni ale intestinului, pielii si mucoaselor.
-anghinare : normalizează tranzitul intestinal, stimulează peristaltismul, previne balonarea şi crampele abdominale. Un studiu făcut în Statele Unite, în 2004, arată că 41% dintre pacienţii suferind de sindromul colonului iritabil au înregistrat ameliorări simţitoare ale bolii lor, în urma unei cure de şase săptămâni cu anghinare.
-infuzie de menta ,musetel si fenicul.
-ceai de ghimbir
Aceste remedii se adapteaza fiecarui individ in parte in functie de caracteristicile de sanatate.
Pentru retete de tratament personalizate, dieta nutritionala si alte informatii, scrieti-mi pe adresa de email plantevindecatoare@gmail.com
Adrian Udrea- fitoterapeut, nutritionist-Timisoara
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu