Slabirea
(pierderea surplusului ponderal)
„Frumusetea este pierderea surplusului”
Michelangelo.
Cresterea exagerata in greutate
este o problema in primul rand emotionala, in al doilea rand alimentara si abia
in al treilea rand, un dezechilibru la diferite nivele (hormonal, metabolic, mineral).
Toate persoanele care se simt ranite, vulnerabile, neiubite dezvolta greutate
in exces, ca o protectie fizica pentru o stare de disconfort emotional. Pe
acest fond apare consumul excesiv de alimente, mai ales dulciuri si grasimi, precum
si alimente rafinate si prelucrate. In acelasi timp, pot apare si dezechilibre
metabolice sau hormonale, care accentueaza problema greutatii.
Pentru a pierde excesul ponderal
este necesara o reglare a tuturor nivelelor cauzale (alimentatie, reechilibrare
emotionala, reglare hormonala etc.).
Cauzele
ingrasarii:
- mancatul pe fuga (infulecatul), fara mestecarea suficienta
a hranei.
- lipsa tihnei la masa (mancatul in fata televizorului, calculatorului,
in conditii de stres).
- consumul unei singure mese pe zi - stimuleaza retinerea
grasimii ca sursa de depozit.
- consumul de alimente la ore tarzii (organismul stocheaza
mai multe calorii in timpul somnului)
- asociere necorespunzatoare de alimente (carne+paine, cartofi+carne,
carne+branza+oua)
- consumul de alimente procesate (lichide carbogazoase
numite fraudulos sucuri, mezeluri, alimente prajite, dulciuri cu faina alba etc.),
care sunt de fapt, non-alimente, privandu-ne corpul de vitamine si minerale.
- stresul (distresul) creste productia de cortizol, ceea ce
induce o marire a apetitului si in plus favorizeaza depunerea excesului de
grasime in zona abdominala.
- profesiile sedentare si lipsa activitatii fizice
- lipsa somnului stimuleaza secretia hormonului foamei, grelina,
putand determina hiperfagia (manifestata prin infulecarea alimentelor, fara a
fi masticate).
- problemele medicale: Deficienta hormonilor tiroidieni
produce o scadere a ratei metabolice, ceea ce conduce la ingrasare.
- consumul anumitor medicamente: anticonceptionalele, corticosteroizi
orali, medicamentatie diabetica, antipsihoticele.
Recomandari
pentru obtinerea greutatii dorite:
- consumul unui pahar de apa de 200 ml inainte de fiecare
masa
- servirea mesei in tihna, mestecand hrana de circa 20 ori
pana aceasta se transforma intr-o masa semilichida. In acest fel apare mai
repede senzatia de satietate (mananci mai putin) si digestia se face corect.
- consumul a 5 mese pe zi: 3 principale si 2 gustari. Mancand mai des veti simti foarte rar senzatia de
foame. Infometarea sta la baza acceselor necontrolate de consum de alimente, care
de multe ori sunt bogate in grasimi.
- consumati produse care contin carbohidrati complecși
(cereale integrale, leguminoase) in prima parte a zilei, iar spre seara legume
si proteine cu un continut de grasimi scazute (quinoua cu legume, branza slaba
de vaca cu legume, legume la aburi, salate de legume cu branza de soia, etc.)
- combinati corespunzator alimentele;
- combaterea stresului cu ajutorul unor plant;
- folosirea unor suplimente pe baza de enzime pt. a facilita
digestia alimentelor;
- folositi alimente care stimuleaza metabolismul;
- conceperea unui program de exercitii fizice care sa
combine efortul aerob (alergare, mers vioi, gimnastica) cu cel anaerob (de
forta-exercitii cu greutati). Masa musculara dezvoltata creste consumul
caloric;
- alegerea unui consilier in nutritie competent si mentinerea
legaturii cu acesta pentru obtinerea rezultatelor dorite si evitarea influentei
factorilor perturbatori (conveniente sociala, anturaj, ispite alimentare etc.)
Pentru retete de tratament personalizate, scrieti-mi pe adresa plantevindecatoare@gmail.com
Adrian Udrea-fitoterapeut,nutritionist-Timisoara,
Colaborator al revistei Formula As si Taifasuri
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu